Gå til hovedinnhold
4

Samhandling med fylkeskommunen, statsforvalteren, nabokommuner og innbyggere

Omfang på dialog kommer an på hva planstrategien skal dekke og etterfølgende prosess.

Informasjon-ikon
Råd/tips
Paragraf-ikon
INNEHOLDER LOVKRAV

Dialogen bør komme i gang tidlig, og tilpasses til de behov kommunen har. Behovene kan både være innhenting av kunnskap, og veiledning om prosessen.

Kommunen skal (PBL §10-1) i arbeidet med planstrategien innhente synspunkter fra statlige og regionale organer og nabokommuner. Nasjonale og regionale myndigheter skal bidra til en god dialog om kunnskapsgrunnlag og planbehov, basert på nasjonale og regionale føringer og regionale utviklingstrekk. Dialogen vil også være en god anledning til å be om veiledning i planleggingen. Regionalt planforum kan brukes som arena for denne type dialog i ulike tidspunkt i prosessen. Å etablere tidlig kontakt er viktig.

Samhandling med nabokommunene kan avdekke felles utviklingstrekk der kommunene har samme kunnskapsbehov, eller der det er behov for å møte utviklingstrekk gjennom felles retningsvalg i planleggingen. Dialogen kan også avdekke felles interesser knyttet til samarbeid om utarbeidelse av kunnskapsgrunnlaget, eller knyttet til interkommunale planoppgaver. Dialog med innbyggerne bør tilpasses de behovene kommunen har, og ses i sammenheng med om kommunen skal i gang med revisjon av kommuneplan. Plan og bygningsloven oppfordrer til bred medvirkning og almen debatt, men setter ingen formelle krav til hva dette innebærer i arbeidet med planstrategien. Dersom kommuneplanen skal revideres vil det som regel være viktig å prioritere bred medvirkning i prosessene som følger etter planstrategien.